• Burgemeester Roelenweg 26 8021EW Zwolle
 • 088 304 04 80
 • info@sosv.nl

Introductiecursus Schuldhulpverlening

Het aantal mensen dat in de schuld terecht komt, blijft onveranderd hoog. En dat terwijl op het eerste gezicht de economische crisis voorbij is. Bij nadere bestudering van de cijfers blijkt vooral de instroom in de schuldhulpverlening van mensen met een laag inkomen te stijgen. De problematiek voor deze doelgroep wordt ook steeds taaier. Gelukkig is er een oplossing voor mensen met schulden in de vorm van schuldhulpverlening.

De tweedaagse introductiecursus Schuldhulpverlening wordt gegeven door Gert Jan Mulder. Gert Jan is opleider en adviseur bij diverse schuldhulpverlenende instellingen en bewindvoerderskantoren.

SOSV vindt dat elke opleiding direct toepasbaar moet zijn in de praktijk. Daarom leunt onze lesmethode sterk op casus en voorbeelden uit die dagelijkse praktijk. En worden onze opleidingen gegeven door docenten uit die dagelijkse praktijk.

Wij begrijpen wat er écht speelt. En we spreken dezelfde taal.

 • Wat?
 • Voor wie?
 • Wanneer en Waar?
 • Wat kost het mij?

Wat?

De introductiecursus Schuldhulpverlening duurt twee dagen. Voorafgaand en tussen de twee bijeenkomsten wordt van cursisten verwacht dat zij zich voorbereiden op de bijeenkomsten en deze verwerken. Je moet rekenen op zo’n 6 uur thuisstudie.

Opzet
De introductiecursus Schuldhulpverlening duurt twee dagen (van ieder 6 uur).

Programma
De volgende onderwerpen staan op het programma:

 • – Juridisch kader (met onder andere Wet Gemeentelijke schuldhulpverlening, Participatiewet en Faillissementswet)
  – Schuldhulpverlening in de praktijk: Van inventariseren tot oplossen
  – Schuldhulpverlening in Nederland: hoe is dat geregeld
  – Oorzaken problematische schulden
  – Minnelijke schuldregeling
  – Wettelijke schuldregeling (Wsnp)
  – Aflossen van schulden: hoe werkt dat? (Beslagvrije voet, Vrij te laten bedrag)

   

  Werkvorm
  SOSV geeft praktisch toepasbare cursussen, waarin veel gebruik wordt gemaakt van praktijkvoorbeelden. Van cursisten wordt verwacht dat zij zich voorbereiden, waardoor op de dag zelf alle tijd en ruimte is voor het beantwoorden van vragen en het werken met casuïstiek. Zo past SOSV Opleidingen het onderwijsconcept ‘flipping the classroom’ toe in haar opleidingen.

  SOSV Opleidingen beschikt over een Digitale Leeromgeving (Mijn SOSV) waarmee Blended Learning wordt ondersteund.

  Vanwege het praktisch toepasbare karakter van deze cursus wordt deze niet afgerond met een toets of examen. Deelname is echter niet vrijblijvend; van deelnemers wordt actieve deelname verwacht.

  Resultaat
  De deelnemers aan deze cursus ontvangen na afloop een digitaal SOSV-certificaat van deelname.

Voor wie?

Ambieer je een functie als schuldhulpverlener? Of heb je in je werk te maken met mensen met schuldenproblematiek en wil je meer weten over dit onderwerp? Twijfel je of dit een functie is die bij je past? Twijfel niet langer, maar schrijf je in voor de introductiecursus.

Instapvoorwaarden
Om succesvol deel te nemen aan de introductiecursus, adviseren wij een MBO-4 diploma of gelijkwaardig en/of minimaal 2 jaar werkervaring op dit niveau.

Van cursisten wordt een actieve werk- en leerhouding verwacht. Waar mogelijk wordt hen gevraagd om zelf casuïstiek in te brengen.

Niveau
De introductiecursus is een cursus op MBO+ niveau

Wanneer en Waar?

Met enige regelmaat plannen we deze cursus in. Wilt u op de hoogte gehouden worden neem dan contact met ons op.

Wat kost het mij?

Voor de introductiecursus betaal je € 695,-. SOSV Opleidingen hanteert alleen totaalprijzen. Dus: inclusief koffie/thee/water, een lunch, toegang tot de digitale leeromgeving en een digitaal certificaat of diploma

En: SOSV Opleidingen is als opleider in het CRKBO-register vrijgesteld van BTW.

In tijd kost deze cursus je:

 • twee dagen van 9.30 – 16.30 uur, in Utrecht,
 • twee uur vóór de eerste cursusdag
 • en zo’n vier uur tussen de twee dagen door.