• Burgemeester Roelenweg 26 8021EW Zwolle
 • 088 304 04 80
 • info@sosv.nl

Basisopleiding Schuldhulpverlening

Het aantal mensen dat in de schuld terecht komt, blijft onveranderd hoog. En dat terwijl op het eerste gezicht de economische crisis voorbij is. Bij nadere bestudering van de cijfers blijkt vooral de instroom in de schuldhulpverlening van mensen met een laag inkomen te stijgen. De problematiek voor deze doelgroep wordt ook steeds taaier. Gelukkig is er een oplossing voor mensen met schulden in de vorm van schuldhulpverlening. Ambieer je een functie als schuldhulpverlener? Of heb je in je werk te maken met cliënten met schulden en wil je hen hierin zorgvuldig adviseren?

Dan is deze 10-daagse opleiding er voor jou!

De basisopleiding Schuldhulpverlening wordt gegeven door Gert Jan Mulder

SOSV vindt dat elke opleiding direct toepasbaar moet zijn in de praktijk. Daarom leunt onze lesmethode sterk op casus en voorbeelden uit die dagelijkse praktijk. En worden onze opleidingen gegeven door docenten uit die dagelijkse praktijk.

Wij begrijpen wat er écht speelt. En we spreken dezelfde taal.

dylan-gillis-533818-unsplash
 • Wat?
 • Voor wie?
 • Wanneer en Waar?
 • Wat kost het mij?

Wat?

De basisopleiding Schuldhulpverlening duurt 10 dagen (9 lesdagen van ieder 6 uur en 1 toetsdag). Voorafgaand en tussen de bijeenkomsten wordt van cursisten verwacht dat zij zich voorbereiden op de bijeenkomsten en deze verwerken. Je moet rekenen op zo’n 4 uur thuisstudie per lesdag. De lesdagen zijn gepland van 9.30 – 16.30 uur.

Programma
De volgende onderwerpen staan op het programma:

 • Introductie Schuldhulpverlening (jurisisch kader, hoe is shv in Nederland geregeld?)
 • Diagnosticeren (klantsituatie, probleemanalyse, crisisinterventie)
 • Stabiliseren (budgetbeheer, beschermingsbewind, budgetcoaching, betalingsregelingen)
 • Oplossen (aflossingscapaciteit, schuldregeling, herfinanciering, betalingsregeling)

Daarnaast is er gedurende de gehele cursus aandacht voor communicatieve vaardigheden en wordt er één dag ingericht voor het werken met deze vaardigheden bij ‘lastig gedrag van de ander’.

Werkvorm
SOSV geeft praktisch toepasbare cursussen, waarin veel gebruik wordt gemaakt van praktijkvoorbeelden. Van cursisten wordt verwacht dat zij zich voorbereiden, waardoor op de dag zelf alle tijd en ruimte is voor het beantwoorden van vragen en het werken met casuïstiek. Zo past SOSV Opleidingen het onderwijsconcept ‘flipping the classroom’ toe in haar opleidingen.

SOSV Opleidingen beschikt over een Digitale Leeromgeving (Mijn SOSV) waarmee Blended Learning wordt ondersteund.

Resultaat
Wanneer de cursus succesvol is afgerond, ontvangt de cursist het SOSV-diploma Schuldhulpverlener. Aansluitend aan de Basisopleiding, kan de cursist de verdiepingsopleiding volgen en zich daarna registeren in het CPION-register voor een post-hbo registratie.

Voor wie?

Wij adviseren, gezien het niveau van de opleiding, een MBO-4 diploma of gelijkwaardig en/of minimaal 2 jaar werkervaring op dit niveau.

De afgelopen jaren is gebleken dat deelnemers over voldoende abstractievermogen en zelfstandigheid moeten beschikken om de opleiding tot een goed einde te kunnen brengen.

Van cursisten wordt een actieve werk- en leerhouding verwacht. Waar mogelijk wordt hen gevraagd om zelf casuïstiek in te brengen.

De basisopleiding is een opleiding op hbo-niveau.

Wanneer en Waar?

Met enige regelmaat plannen wij deze cursus in. Wilt u op de hoogte gehouden worden, neem dan contact met ons op.

Wat kost het mij?

SOSV Opleidingen hanteert alleen totaalprijzen. Dus: inclusief koffie/thee/water, een lunch, toegang tot de digitale leeromgeving en een digitaal certificaat of diploma

En: SOSV Opleidingen is als opleider in het CRKBO-register vrijgesteld van BTW.

In tijd kost deze cursus je:

 • 8 dagen van 9.30 – 16.30 uur, in Utrecht,
 • twee uur vóór de eerste lesdag.
 • en zo’n vier uur thuisstudie per bijeenkomst.